Inddæmningsstrategi: Et formål, hvor en smitsom sygdom forsøges at begrænses og smitten standes

Afbødningsstrategi: Et formål, hvor en smitsom sygdoms effekter på samfundet i form af død, sygelighed, pres på af institutioner, økonomi mv. undgås ved tiltag, der mindsker spredning og fx beskytter særlige risikogrupper mod spredning





Sundhedsstyrelsen - Tal og overvågning af COVID-19


2020-10-03 Danmarks Radio - Fejl i Smittestop vokser i omfang: Kollegaer og venner kan have misset beskeder
Der er en masse smittekæder, der ikke bliver brudt på grund af fejl i appen, vurderer epidemiolog.

2020-09-27 Danmarks Radio - Detektor: Myndighederne kendte til fejl i Smittestop-app i syv uger

2020-06-17 Berlingske - Interne dokumenter afslører: Forsvaret vidste, at de danske respiratorer til Italien var ubrugelige, »men Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi«

2020-05-20 Politiken - Flertal udenom regeringen vil åbne grænser og hæve forsamlingsforbud

2020-05-19 Berlingske - Myndighedernes egne rådgivere advarede om test af tilfældige: »Vores anbefaling er fuldstændig tilsidesat«
Nogle af landets førende eksperter, der rådgiver Sundhedsstyrelsen i bekæmpelsen af covid-19, har advaret imod at teste alle danskere, som regeringen netop har besluttet, lyder det. Beslutningen er ikke sundhedsfagligt begrundet, siger lægeformand.

2020-05-19 Jyllands-Posten - Læger kritiserer tilbud om test af alle for coronavirus
Forkert brug af sundhedsvæsenets ressourcer, lyder kritikken fra læger, som også frygter, at udbredt testning vil give falsk tryghed.

2020-05-19 DR - Flertal klar med forslag: Uvildige eksperter skal evaluere regeringens coronaindsats

2020-05-18 Berlingske - Seruminstituttet har overdrevet faren ved coronavirus ved »en fejl«

2020-05-17 Berlingske - Hård politisk kritik af manglende åbenhed i Statens Serum Institut: »Jeg synes, at det er ved at udvikle sig til et demokratisk problem« Venstre og Radikale Venstre kritiserer nu i markante vendinger, at der trods lovning om det modsatte alligevel ikke er fuld åbenhed om afgørende coronaberegninger. Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen kalder det et »kæmpemæssigt problem«, at forskere alligevel ikke kan gå Statens Serum Institut efter i sømmene. Minister varsler nye offentliggørelser.
Af Christian Birk

2020-05-15 TV-2 - Professorer retter hård kritik mod Statens Serum Institut: - Det er en virkelig stor skandale
Efter sidste uges kritik af manglende adgang til data om covid-19 hos Statens Serum Institut, breder frustrationen sig blandt danske forskere.

2020-05-14 DR - Detektor: Slingrende testkurs står i vejen for beregninger af effekten
For usikkert at regne på teststrategiens konsekvenser, siger Statens Serum Institut.

2020-05-12 Berlingske - Statens Serum Institut så »betydelig risiko« for en anden bølge med smitte – seks dage senere kan Mølbak »ikke forestille« sig det
På under en uge er Statens Serum Institut og faglig direktør Kåre Mølbak kommet med to helt modsatrettede udsagn: Først skulle vi forvente en anden bølge af coronavirus til efteråret, nu er det »usandsynligt«. Eksperter undrer sig over de modstridende meldinger. To andre professorer er dog enige i den nye vurdering fra Mølbak, men »boet kan først gøres op næste sommer«.

2020-05-12 Berlingske - Internt dokument: Allerede i februar blev Danmark rådet til at bremse coronavirus gennem test og isolation
Coronavirussen kan inddæmmes gennem overvågning og isolation, lød rådet fra EU til blandt andet Danmark helt tilbage i begyndelsen af februar, viser internt notat. Alligevel formåede Danmark ikke i krisens indledende fase at opbygge en testkapacitet, der kunne have gjort en forskel.

2020-05-12 DR - TV AVISEN 21:00: Regeringen lancerer igen en ny teststrategi

2020-05-12 DR - Deadline: Kendte regeringen til nye afstandskrav?
Nu siger eksperterne, at det er "meget usandsynligt", at der kommer en anden bølge af smitte i efteråret. Men hvordan kan de være sikre - endda inden vi véd, hvilke konsekvenser det har, at vi åbner mere og går fra at holde to meters afstand til hinanden til kun at holde én? Vidste eller vidste statsministeren ikke, at Sundhedstyrelsen ville ændre sine retningslinjer, da hun i sidste uge indgik sin store aftale med Folketingets partier? Spørgsmålet har udløst en politisk tillidskrise. To politiske ordførere diskuterer deres lige nu alt andet end problemløse samarbejde sidst i programmet. Vært: Steen Nørskov Udløber: 10. jun 2020

2020-05-12 Jyllands-Posten - Venstre og Radikale varsler ny skepsis over for Frederiksen
Flere partier føler sig voldsomt gået bag ryggen af regeringen under forhandlinger om genåbning af Danmark.

2020-05-12 Berlingske - Internt dokument: Allerede i februar blev Danmark rådet til at bremse coronavirus gennem test og isolation
Coronavirussen kan inddæmmes gennem overvågning og isolation, lød rådet fra EU til blandt andet Danmark helt tilbage i begyndelsen af februar, viser internt notat. Alligevel formåede Danmark ikke i krisens indledende fase at opbygge en testkapacitet, der kunne have gjort en forskel.

2020-05-12 Politiken - Slingrende teststrategi: Det er sidste chance, hvis regeringen skal bevare troværdigheden og befolkningens tillid


2020-05-12 Jyllands-Posten - »Ny offensiv« teststrategi er tre uger gammel
»Mærkværdigt«, »frustrerende«, »meget problematisk« . Store dele af Folketinget langer hårdt ud efter regeringen for at lancere en gammel urealiseret teststrategi som ny og banebrydende. Et »paradigmeskifte«, lød det på pressemødet, der ved en gennemgang viser sig at være et ekko af myndighedernes flere uger gamle løfter. Den såkaldt »nye strategi«, som regeringen annoncerede tirsdag, er den samme, som den også for mere end tre uger siden stillede danskerne i udsigt.

2020-05-11 Politiken - Danske Regioner affejer kritik om brud på love og regler: Det er »mandagstrænere« og »formalia«
Partier kræver svar fra Region H på, hvorfor milliondonationer og en donors bagvedliggende indkøbskontor aldrig blev forelagt de folkevalgte.

2020-05-11 Berlingske - Søren Brostrøm erkender uklar dansk strategi: »Jeg kan kun tage ansvar for min egen del«
Sundhedsstyrelsen vil fremover være mere skarp i sine retningslinjer og i sin kommunikation, siger Brostrøm.

2020-05-11 Folketinget - § 20-spørgsmål S 1135 Om hvorfor ministeren har givet Statens Serum Institut mundkurv på.
Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren har givet Statens Serum Institut mundkurv på og givet instruks om, at Seruminstituttet ikke må udlevere tal for, hvor mange der dagligt testes i Testcenter Danmarks telte?

2020-05-07 DR - Tjek din e-boks: Tilfældige danskere skal testes for corona
Tusinder af danskere vil fra i dag få besked i e-boks om, at myndighederne gerne vil teste dem for at klarlægge smitte i samfundet.

2020-05-06 Jyllands-Posten - Regeringens mørklægning af data er uacceptabel og udemokratisk
Det bør få konsekvenser, at regeringen og sundhedsmyndigheder har holdt både partier og videnskab hen i mørke under coronakrisen.

- Regeringen har givet Statens Serum Institut mundkurv på om antallet af test: »De tal må vi ifølge ministeriet ikke udlevere«
Martin Borre

2020-05-06 Jyllands-Posten - Snæver testning forhindrer, at myndighederne får det fulde billede af smitten
Kun en snæver kreds testes for corona, så resultaterne giver ikke et reelt billede af smitten i samfundet, mener eksperter. Det er »en træls sag«, lyder det fra Statens Serum Institut, som ifølge eget udsagn har fået mundkurv på.

2020-05-05 Berlingske - Coronatal skal frem i lyset
Sundhedsmyndighederne har den senere tid været kritiseret for at tilbageholde oplysninger om beregninger bag strategien for håndteringen af coronaudbruddet. Desværre oplever vi som læger og forskere den samme modvilje over for deling af opdaterede data.
Af Jens Lundgren, Lars Østergaard og Ida Donkin

2020-05-05 Berlingske - Topforskere træder frem med opråb: Mørklagte tal skaber »mistillid« og svækker kampen mod coronavirus
To af landets førende forskere, som begge spiller centrale roller under coronakrisen, fortæller nu, at de ved »talrige« lejligheder har oplevet, at myndighederne mørklægger data af afgørende betydning. En tilgang, der kan skabe mistillid, og som hæmmer forskernes arbejde, lyder det. Uhørt, mener Venstres formand. Sundhedsministeriet oplyser, at en række centrale data nu bliver offentliggjort.
Kasper Kildegaard og Martin Borre

2020-05-05 Berlingske - Mens danske myndigheder mørklægger centrale beregninger om coronavirussen, er stilen en helt anden i Norge og Sverige: »Det mener jeg, er den rigtige måde at gøre det på«
Trods ugers pres har Folketinget ikke kunnet få udleveret centrale beregninger om smittetrykket og mulige genåbningsscenarier fra Statens Serum Institut (SSI) og regeringen. Omvendt er åbenhed mantraet i Norge og Sverige. I Norges svar på SSI lyder det: Det er vejen til en åben diskussion, og situationen kræver det.

2020-05-05 DR - Heunicke om værnemidler på lukket møde: Tyder ikke på mangel i Danmark
Mens panikken bredte sig blandt sygeplejersker, så ministeren ikke nogen problemer.
AF RIKKE GJØL MANSØ OG ANDERS BYSKOV SVENDSEN

2020-05-04 DR - Mangel på corona-beskyttelse fik myndigheder til at ændre retningslinjer på sygehuse
Retningslinjerne for værnemidler har skabt stor utryghed og er i stilhed blevet justeret efter lagerbeholdningen. Det får kritik fra sundhedspersonale og partier.

- Hækkerup revser juridiske »mandagstrænere« efter bekymret opråb: »Vi har ikke haft den akademiske luksus«
En række af landets førende jurister udtrykker bekymring for retssikkerheden efter politikernes tiltag i coronakrisen, men justitsminister Nick Hækkerup afviser: Politik handler om at have kontakt til befolkningen.

2020-04-29 Transparency International Denmark

Et af 5 principper for genåbning skal i følge @venstredk være åbenhed om beslutningsgrundlag. Vi er helt enige! Vi har derfor i dag skrevet åbent brev til @JakobEllemann med opfordring til, at det også gælder efter corona. #dkpol #offentlighedslov https://t.co/qiBkuiPxHe pic.twitter.com/CUqNk0Bvqd

— Transparency Intl DK (@TransparencyDK) April 29, 2020


2020-04-29 Transparency International Denmark

Offentligheden bør have indblik i, hvad corona indsatsen om koster. Myndighederne bør være mere åbne. Vi skal ikke vende os til unødig lukkethed. Vores formand @JEOCPH i Politiken som kommentar til, at Region Hovedstaden har stemplet økonomisag fortroligt. #dkpol #dkmedier https://t.co/LJXvoSmWcj

— Transparency Intl DK (@TransparencyDK) April 29, 2020


Flere sundhedsordførere har fået nok af uklar information og manglende svar om myndighedernes teststrategi.

Hvordan og hvornår vil man nå op på 42.000 daglige test for #COVIDー19? Regnestykket er uigennemskueligt.#dkpolhttps://t.co/tSN2U52u1t

— Berlingske (@berlingske) April 25, 2020


2020-04-23 DR - Politikere beskylder myndighederne for at fortælle halve sandheder om corona-strategi

Det her er en god gennemgang, der i sin helhed gør det temmelig vanskeligt at lægge mistanken fra sig om, at den tidlige danske teststrategi mest af alt var defineret af en beskeden kapacitet - og at der blev dækket over sandheden over for Folketinget og offentligheden. https://t.co/ozY5lJkDsq

— Anton Geist (@angeist) April 22, 2020

Berlingske 2020-04-22 - Frustrerede politikere taler nu ud om myndighedernes testkaos: »Skræmmende« og »meget utilfredsstillende«
Siden coronakrisens start har de danske sundhedsmyndigheder gjort sig skyldige i så skiftende og modstridende meldinger om testindsatsen, at det har været yderst svært for Folketinget at agere. Sådan lyder meldingen nu fra en lang række sundhedsordførere fra begge sider af Folketinget. Flere sidder tilbage med en følelse af ikke at have fået ærlige svar. Sundhedsministeren afviser.

2020-04-22 DR

Der er selvcensur på, hvad det er for en kritik, man kan tillade sig at give myndigheder og regeringen i denne situation. Sådan lyder det fra @JEOCPH om den offentlige debat under corona-krisen. pic.twitter.com/xevi5R4JVc

— DR2 Deadline (@dr2deadline) April 22, 2020


2020-04-20 Berlingske - Hvad skal der foregå i de hvide telte: Hemmelighedskræmmeri vækker undren

2020-04-19 Berlingske - Kåre Mølbak med tung besked til de nærhedshungrende: Regn med social afstand i mindst et år

2020-04-17 Berlingske - Notat til regeringen: Myndighederne skal skabe »ængstelse« for corona. Nu vokser optimismen – og det er et problem for genåbningen af Danmark

2020-04-17 Altinget - Politikere vil teste bredt udsnit af befolkningen

2020-04-16 Journalisten

Nu er journalisternes utilfredshed med Mette Frederiksen officiel. @DJintweets og Folketingets Presseloge har klaget over pressemøder til statsministeren #dkmedier https://t.co/HYXq1M93Ym

— Journalisten (@journalistendk) April 16, 2020


2020-04-15 Dansk Journalistforbund

Nu er journalisternes utilfredshed med Mette Frederiksen officiel. @DJintweets og Folketingets Presseloge har klaget over pressemøder til statsministeren #dkmedier https://t.co/HYXq1M93Ym

— Journalisten (@journalistendk) April 16, 2020


2020-04-11 Berlingske - Politikere vil have en undersøgelse af coronaforløb: »Det er meget bekymrende«
Allerede i starten af februar blev Statens Serum Institut klar over, at covid-19 kunne blive til en pandemi, uden at man ændrede strategi. Nu vil de Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og SF have sagen undersøgt.

2020-04-10 Berlingske - I februar fremkaldte nyt studie om covid-19 et gys hos flere eksperter: »Den rapport ændrede fuldstændigt tingene«

2020-04-07 Berlingske - Kåre Mølbak forsvarer omdiskuterede udtalelser om flokimmunitet: »Jeg vil ikke sige, at det er et håb, men det er min forventning«
Ifølge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, der leder den danske kamp mod covid-19, så er det ikke hans håb, at op mod 60 procent af den danske befolkning bliver smittet med covid-19. Det er hans forventning. Men det er – ifølge ham – ikke så vigtigt, hvor mange danskere, der bliver smittet. Det vigtige er at undgå, at folk bliver så syge, at de skal på hospitalet.

2020-04-07 Information - Statsministeriet mørklægger besked fra Martin Rossen til kritisk journalist

2020-04-07 Berlingske - Eksperter om genåbning: For få er blevet smittet, og den grønne kurve er for flad
Nedlukningen af Danmark har været lidt for effektiv. For få danskere er blevet smittet, og systemet er ikke blevet udnyttet godt nok. Den manglende immunitet vil ramme os hårdt i efteråret, mener eksperter. Derfor er den gradvise åbning af Danmark helt nødvendig

2020-03-30 Altinget - Politikere undrer sig over hul i pandemiberedskab: Jeg er dybt overrasket

2020-03-27 Politiken - WHO-ekspert advarer Danmark: Flokimmunitet betyder, at folk dør. Og I prøver ikke at stoppe det

2020-03-26 Berlingske - Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjer efter kritik af teststrategi – men Danmark følger stadig ikke WHOs anbefalinger
En gennemgang af Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for at teste for coronavirus viser, at Danmark stadig ikke følger WHOs anbefalinger på flere områder.

2020-03-25 Information - Island tester, tester og tester for coronavirus – og det ser ud til at virke
En offensiv teststrategi har tilsyneladende været effektiv i Island, hvor COVID-19 ikke har bredt sig så meget i befolkningen, som man kunne have frygtet. Danskerne har været for afslappede, mener direktøren i islandsk genetikfirma

2020-03-24 Berlingske - WHO-topekspert undrer sig over vestlige landes tiltag mod coronavirus: Vi skal lære én ting fra Kina

2020-03-23 Sundhedsstyrelsen - Epidemiens første bølge. Status og strategi
Landets mikrobiologiske afdelinger har aktuelt mulighed for at foretage 3.250-3.750 analyser pr. døgn. Dette vurderes umiddelbart at være tilstrækkeligt til at dække behovet for test af patienter med mistanke om moderat til alvorligt forløb af COVID-19, set over hele epidemiens forløb. Tre hospitaler forventes at opnå yderligere forøget kapacitet. Den væsentligste udfordring i forhold til testning kan blive mangel på personale, særligt i forhold til analyse og tolkning.

2020-03-23 Information - Nu skal flere testes for coronavirus: »Det er en megagod idé,« mener professor
Sundhedsmyndighederne oplyste søndag, at »langt flere« skal testes for COVID-19 i Danmark. Det havde været bedre, hvis det var sket noget før, men det er godt, at det nu bliver sat i værk, vurderer ekspert

2020-03-23 Berlingske - »Mere offensiv teststrategi« er ikke ny strategi – nye tiltag var allerede i retningslinjerne
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal en ændret og mere offensiv strategi sikre, at langt flere danskere bliver testet for coronavirus. Men der er ikke tale om en ny strategi, siger både Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner. Venstre og Dansk Folkeparti vil nu have en redegørelse fra Magnus Heunicke.

2020-03-22 Politiken - Forskere og læger: Vi skal coronateste langt mere for at kunne genåbne vores samfund
Danmark er lagt øde for at få bugt med spredning af smitte med virussen covid-19. Vi kan ifølge forskere ikke få gang i hjulene igen uden at vide, hvem der er smittet med corona.

2020-03-22 Jyllands-Posten - Sundhedsstyrelsen ændrer teststrategi igen: Vil teste flere

Afhængig af udviklingen kan dette blive ikonisk for myndighedernes famlende teststrategi:
For nylig tilbød Sydkorea tusindvis af corona-test til DK. DK takkede nej: "Vi har situationen under kontrol". Nu er vi så "aktuelt udfordret" på testkapacitet. https://t.co/RRxU4jT9Et

— Lars Nørgaard (@larsnp) March 22, 2020

2020-03-22 Berlingske - Sydkorea tilbød Danmark tusindvis af coronatest. Svaret var »nej tak«
Søndag eftermiddag besluttede sundheds- og ældreministeren, at alle med mistanke om moderat til svær covid-19 skal testes. Trods globale udfordringer med testkapacitet. Derfor skal testningen ske i tæt samarbejde med både private og offentlige partnere. Men private virksomheder har svært ved at komme i kontakt med myndighederne. Og sydkoreanske leverandører med tusindvis af test på lager løb panden mod en mur, da de tilbød at sælge til danskerne.

2020-03-21

Det her ser ud til at kunne blive et alvorligt problem. Heller ikke Region Hovedstaden kan leve op til retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen om coronatest af medarbejdere med kritiske funktioner. Regionen er nødt til at prioritere de mest syge danskere https://t.co/0gBsZSEQXY

— Anton Geist (@angeist) March 21, 2020


2020-03-21 Information - Sundhedsministeren gav misvisende forklaring på grænselukning
I en redegørelse til WHO begrunder sundhedsminister Magnus Heunicke grænselukningen sundhedsfagligt ved at henvise til anbefalinger fra det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol. Men centeret anbefaler ikke grænselukninger

2020-03-20 - Sundhedsansatte kæmper med at få adgang til coronatest


2020-03-14 Information - Sundhedsstyrelsen: Vi har ikke anbefalet lukning af grænserne. Det er en politisk beslutning

2020-03-12 DR - Nye retningslinjer om coronavirus: Alle skal ringe til egen læge ved svære symptomer

2020-03-10 Sundhedsstyrelsen - Risikovurdering, strategi og tiltag ved epidemi i Danmark
"Ændre prioritering til fortrinsvist at teste alvorligt syge"
"Liberal testning af medarbejdere i sundheds- og ældresektoren samt deres symptomatiske familiemedlemmer. Testning af sundhedsarbejdere inden raskmelding"

2020-03-05 Sundhedsstyrelsen - Risikovurdering, strategi og tiltag ved epidemi i Danmark
"Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut vurderer derfor at Danmark er på vej ind i en ny fase, hvor der overordnet er 4 hovedprioriteringer af tiltag i forbindelse med en afbødningsstrategi"
"Ændre prioritering til fortrinsvist at teste alvorligt syge"

2020-03-01 - Strategi skifter snart fra inddæmning til begrænsning af corona

Genåbningen



2020-05-15 Berlingske - Mette Frederiksen baserer en yderligere genåbning på en ny rapport – men der er intet nyt i den
Statens Serum Institut afviser nu blankt, at der er noget nyt i den rapport, som statsminister Mette Frederiksen i går brugte som rambuk til at kunne åbne mere end planlagt i Danmark. Det møder hård kritik i Folketinget, hvor det bliver kaldt »påfaldende«, at statsministerens melding kom kort før en direkte TV-debat. Sundhedsministeren afviser kritikken.
Af Martin Borre og Rasmus Bragh Schulz

2020-05-14 DR - Partiledere og erhvervsliv kræver krisemål fra Mette Frederiksen: Lige nu styrer vi i blinde
Under coronaudbruddet har både regering og myndigheder sendt skiftende signaler, i forhold til hvad Danmark skal styre og navigere efter i krisen. Flere partiledere, eksperter samt dansk erhvervsliv kræver nu klare kriterier for, hvad der skal til, før det kan blive nødvendigt at lukke ned igen – eller omvendt. Ellers styrer vi landet i blinde med enorm usikkerhed som konsekvens, lyder opråbet. Regeringen afviser.

2020-05-12 - Eksperter: Forkert prognose for genåbning kostede samfundet dyrt


2020-05-12 Berlingske - Tirsdag formiddag præsenterede statsministeren en længe ventet teststrategi: »Vi er strengt taget tilbage, hvor vi startede«
Statsminister Mette Frederiksen præsenterede tirsdag regeringens teststrategi i kampen mod coronavirussen, som er afgørende i den fortsatte genåbning af landet. En stribe af tiltagene er dog allerede velkendte planer, lyder det.

2020-05-11 Berlingske - Østergaard og Ellemann i hård kritik af regeringen efter »svigt«: »Det stiller tingene i et andet lys«
Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, og Venstres Jakob Ellemann-Jensen langer ud efter regeringen kun tre dage efter, at der blev indgået aftale om genåbningen af Danmark. For det er kritisabelt og et svigt, at der søndag aften kom nye retningslinjer, der halverer afstandskravene i det offentlige rum. Det skulle partilederne have vidst under forhandlingerne, lyder det fra både de Radikale, Venstre og en række andre partiledere. Nu rejses der fra flere partier ønsker om nye forhandlinger.

Sundhedsstyrelsen



2020-04-22 Sundhedsstyrelsen - Status ved indgangen til 8. epidemiuge.
"5.1. Test, isolation, kontaktopsporing – intensiveret fokus på at undgå smittekæder"
"I den næste tid er det væsentligt fortsat at understøtte forebyggelse af smittespredning. Det er centralt i den kommende uge at få implementeret den nye retningslinje for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet herunder særligt de udvidede muligheder for brug af test hos patienter med lette symptomer og nære kontakter."

2020-04-15 Sundhedsstyrelsen - Status - 7. epidemiuge
Der skal være fokus på:
 Tidlig opsporing af smittede, udvidet brug af test, isolation af smittede og hjælp til isolation for de, der ikke har mulighed for det, samt mere fokus på kontaktopsporing er centrale elementer. Den øgede testkapacitet kan bidrage til, at smitteopsporing kan fokuseres og præciseres. Der kan i den forbindelse være behov for at gøre brug af nye metoder til mere målrettet smitteopsporing herunder kontaktopsporing.
"Samtidigt med at testkapaciteten er øget, er gruppen af personer, der tilbydes PCR test for COVID-19, udvidet. Det er centralt, at både læger og testede patienter, sundhedspersonale og borgere er bekendte med formålet med test for COVID-19, foranstaltninger ved positivt testsvar samt begrænsninger ved brug af test."
"I takt med at testkapaciteten udvides til også at omfatte personer med milde symptomer, vil det være muligt at følge smittespredningen i samfundet i mindre aldersintervaller og geografiske områder. Der vil dog være behov for sammenlignelige data over en længere periode for at kunne vurdere reelle ændringer og ikke kun ændringer i forhold til adgang til test. Derfor vil det mest solide mål for udvikling i epidemien på nuværende tidspunkt fortsat være antallet af indlæggelser."
"Når testkapaciteten øges kan kontaktopsporing af nære kontakter kombineres med testning, hvorved det hurtigt kan afklares, om de nære kontakter er smittede med COVID-19."

2020-04-07 Sundhedsstyrelsen - Status ved indgang til 6. epidemiuge
Der vil være behov for øget fokus på identifikation af smittede også med milde symptomer. Det er derfor meget glædeligt, at testkapaciteten er øget i Danmark, således at smitteopsporingen kan fokuseres og præciseres. Der kan i den forbindelse være behov for at gøre brug af nye metoder til mere målrettet smitteopsporing og karantænesætning.
"at vi i ugens løb ændrede og udvidede kriterierne, for hvem der testes. Gruppen af borgere, der testes, omfatter nu også personer med milde symptomer"
"Sundhedsstyrelsen offentliggjorde onsdag d. 1. april 2020 en opdateret retningslinje for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet. Den største ændring i retningslinjen var etablering af et nyt spor, hvor praktiserende læger kan henvise patienter med milde symptomer direkte til test. Dette har til hensigt at understøtte selv-isolation, hindre smittespredning og beskytte sårbare grupper."
"Adgang for test af medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer er også blevet lettere. Dette med henblik på hurtig afklaring af smitterisiko og mulighed for hurtig tilbagevenden til arbejde."
"Regioner har iværksat en stor og målrettet indsats for at øge testkapaciteten over den seneste uge. De nye retningslinjer skabte i ugen et øget pres på de regionale udredningsklinikker, men regioner og sygehuse har investeret målrettet i omstillingen. Antal af udførte test på en enkelt dag rundede 5000 test d. 2. april."
"Det er målet, at den nationale testkapacitet skal udvides markant i den kommende tid."
"I forbindelse med en kontrolleret åbning af samfundet vil Sundhedsstyrelsen øge fokus på at opspore og bryde smittekæder gennem øget testning, fokus på at sikre selv-isolering ved smitte med COVID-19 samt opsporing af nære kontakter."
"I forbindelse med en kontrolleret åbning af samfundet vil Sundhedsstyrelsen øge fokus på at opspore og bryde smittekæder gennem øget testning, fokus på at sikre selv-isolering ved smitte med COVID-19 samt opsporing af nære kontakter. Sundhedsstyrelsen har d. 1. april udgivet nye retningslinjer for håndteringen af COVID-19 i sundhedsvæsenet og har i den forbindelse udvidet kriterierne for grupper, der kan henvises til test for COVID-19. Sundhedsstyrelsen har således i retningslinjerne fra 1. april udvidet med test ved milde symptomer, hvis personer vurderes at have vanskeligt ved at følge myndighedernes anbefalinger om selv-isolation i hjemmet, fx på grund af sociale og adfærdsmæssige forhold eksempelvis misbrug, hjemløshed, kognitiv funktionsnedsættelse, manglende socialt netværk eller ressourcer."
"Derudover vil der foregå en stikprøvebaseret overvågning ved at teste grupper af tilfældigt udvalgte raske borgere både med antigentest og antistofbestemmelsestest. Dertil planlægges det at teste en gruppe af borgere gentagne gange henover epidemiperioden. Dette vil give mulighed for at få dynamisk viden om smittetrykket i befolkningen, herunder mørketallet, samt at udtale sig om epidemiens påvirkning af forskellige demografiske grupper. Den stikprøvebaseret overvågning kan også give viden om, hvor mange personer, der er asymptomatiske bærere af COVID-19."

2020-03-30 Sundhedsstyrelsen - Status ved indgang til 5. epidemiuge
"Dette har medført, at der er betydelig forskelig i alder og sygdomsprofil på de testede før og efter strategiskiftet. I inddæmningsfasen, var det primært raske mennesker hjemvendt fra rejse eller personer i kontakt med disse. Under afbødningsfasen har det i starten hovedsageligt været syge med behov for hospitalsbehandling, der er blevet testet. Samtidigt medførte en reduceret testkapacitet i forrige uge en yderligere og uhensigtsmæssig begrænsning i kriterier for at teste."
"WHO anbefaler også, at såfremt testkapaciteten bliver udfordret, skal man prioritere at teste de syge og de sårbare grupper."
"De seneste uger opstod der problemer med forsyninger af forskelligt udstyr og reagenser, der anvendes på sygehusenes klinisk mikrobiologiske afdelinger (KMA’er) til at udføre PCR-test for bl.a. SARS-CoV-2. Sundhedsstyrelsens retningslinje kunne derfor ikke implementeres fuld ud, og der opstod behov for prioritering."
"Ved indgangen til femte epidemiuge har regionerne givet tilsagn om at kunne sikre en kapacitet på dagligt 5.000 tests for SARS-CoV-2 dagligt, hvilket umiddelbart vurderes at være tilstrækkeligt ift. en implementering af Sundhedsstyrelsens gældende retningslinje. Men denne kapacitet bør samtidigt søges forøget, da der vil være et stigende behov for diagnostisk PCR-test, som epidemien skrider fremad."
"Testkapacitet: Der vil være stort fokus på at øge testkapaciteten, således at Sundhedsstyrelsens retningslinje kan implementeres. I første omgang til 5000 test dagligt, men på sigt 10.000 dagligt. Der er nedsat et Task Force bestående af Danske Regioner og Lægemiddelstyrelsen, som arbejder målrettet for at øge kapaciteten."

Spørgsmål i Folketingssalen



2020-04-29 Folketinget - 101. møde onsdag den 29. april 2020 kl. 13:00

Jakob Ellemann-Jensen (V):
Tak for det, formand – jeg nåede lige at trykke mig ind – og også tak til sundhedsministeren for uddybningen på hele teststrategiområdet. Jeg kan jo læse i dagens udgave af Jyllands-Posten, at vi nu har endnu en ny teststrategi, og det er godt at få klarlagt fra sundhedsministerens side. Ministeren nævner det her med, at man nu er oppe på en kapacitet, hvor man kan teste 13.000. Og jeg ved godt, at regeringen siger, at man jo ikke har indrettet teststrategien efter kapaciteten, men jeg vil alligevel lige spørge lidt til kapaciteten og sammenhængen med strategien, for jeg forstår, at man vil op og teste 42.000 dagligt. Kan ministeren sige noget om, hvornår man regner med at være oppe på det niveau? Altså, der er trods alt 29.000 daglige test, som udestår indtil videre. Tak.
Sundheds- og ældreministeren (Magnus Heunicke):
Tak. Det er helt rigtigt, at det er meget ambitiøst. Og sammenligner man med andre lande, er det en meget ambitiøs teststrategi, vi har i Danmark. Men vi er også i en situation, hvor vi sammen med alle danskere og Folketingets partier har fået banket smittetrykket så langt ned, samtidig med at vores fantastiske erhvervsliv har hjulpet til med at få banket og hamret vores testkapacitet så højt op. Og det giver os en unik mulighed nu for netop aktivt at kunne smitteopspore og aktivt gøre det, der skal til testmæssigt, for at vi kan åbne samfundet op i det tempo, hvor vi stadig har kontrol med det – så det er helt afgørende. Sidste uge var rekorden 11.000 i døgnet, tror jeg det var, nu er vi oppe på 13.000, og målet er, at vi i de hvide telte skal op og kunne teste 20.000 om dagen. Der er vurderingen fra Seruminstituttet, at man runder de 10.000 i døgnet i løbet af maj måned, og i sundhedsvæsenet vil man kunne runde 20.000 også i løbet af de kommende uger. Så det vil sige, at vi der ser ind i det, vi forventer og håber på bliver en stejl kurve. Men der er forbehold, og forbeholdene er, at vi jo skal have produceret testkits, og vi skal have leveret en del af tingene fra udlandet. Det er jo de forbehold, som alle lande, også Danmark selvfølgelig, arbejder under.


Søren Pape Poulsen (KF):
Tak for det. Med hensyn til teststrategi og test osv. har jeg forståelse for, at vi betræder nyt land, men med al respekt synes jeg, det til tider – det kan være mig, der ikke har fulgt ordentligt med – har været lidt svært at finde ud af, hvad strategien præcis har været, og det har måske cyklet lidt rundt. Så skulle vi teste, og så skulle vi ikke teste, værnemidler var sådan noget, vi ikke skulle brede for meget ud osv., og nu er vi så i dag, kan jeg forstå, blevet first movers. Jeg synes jo, det er godt, hvis vi er blevet det, som jeg kan forstå vi er på direktøren for Sundhedsstyrelsen.
Kan ministeren forstå, at det har været lidt svært at forholde sig til, på hvilken baggrund strategien har været, og hvad der har ligget til grund? Man kunne godt få fornemmelsen af det. Man havde ikke testkit nok, og så stod der nogle, der sagde, at test ikke er vigtigt i forhold til strategien, i stedet for bare at sige, at man burde teste mere, men man har ikke udstyret. Det er, som om man har tilpasset strategien til, om man havde det, eller om man manglede det, og det synes jeg er ærgerligt. Jeg kan ikke helt redegøre for, hvad der egentlig er foregået i det forløb, og det behøver jeg måske heller ikke, men jeg synes, det har været forvirrende.
Sundheds- og ældreministeren (Magnus Heunicke):
Tak for det spørgsmål. Jeg tror, det er fuldstændig rigtigt, at der er rigtig mange, der diskuterer det. For vi hørte lige før Enhedslisten fortælle om, at de også er optaget af test, og det er lidt en nyskabelse i Folketinget, at Enhedslisten også er tilhængere af test, så det er vi alle sammen optaget af. Alle danskere og hele verdens forskere er optaget af det, og sådan skal det jo være, og det er jo et meget afgørende princip, der her bliver fremhævet, nemlig at strategien ikke skal være drevet af kapaciteten. Det skal være sådan, at vi har en strategi, som er drevet af sundhedsfaglighed og de ting, som vi vil med vores samfund, nemlig en genåbning, og derefter må man så arbejde for, at kapaciteten følger af den strategi, og det arbejde har været enormt vanskeligt i Danmark og i resten af verden. Derfor kan man virkelig ikke understrege nok den hjælp, som vi også har fået fra danske virksomheder, som har været helt fænomenalt god.
Så vil jeg sige, at det interview, der er i dag i Jyllands-Posten, altså er en understregning og en uddybning af det, der kom fra Sundhedsstyrelsen for 8 dage siden i nogle retningslinjer, som jeg måske ikke tror at alle journalister lige har læst. Derfor bliver det pludselig en stor nyhed. Det er altså ikke en nyhed, men det er fint nok at få det fortalt på den måde.



Alex Vanopslagh (LA):
Det andet er et opfølgende spørgsmål på det, hr. Søren Pape Poulsen stillede. Når regeringen i starten havde en strategi, der hed, at det ikke var vigtigt at teste, skyldtes det så en forkert strategi, eller skyldes det det faktum, at man ikke havde testkapaciteten? Der hørte jeg ministeren indirekte svare, at strategien ikke var afhængig af testkapaciteten. Så det må også være, fordi man havde en forkert strategi i starten. Det ville egentlig være fint at få bekræftet, at det er sådan, det forholder sig, og ikke omvendt.
Sundheds- og ældreministeren (Magnus Heunicke):
Til det andet spørgsmål: Vi har opereret ud fra de råd, som vi har kunnet få fra vores sundhedsmyndigheder, som jo igen har leveret råd på baggrund af de ting, som de har fået fra WHO og ECDC, som er det europæiske antismitte agentur. Der er man jo helt sikkert blevet klogere undervejs, f.eks. det, man ved nu, om, hvor lang tid man er immun, og hvor mange antistoffer man kan opbygge i sin krop. Der har vi jo heller ikke så meget viden endnu. Vi ved forhåbentlig mere om kort tid, for det vil være afgørende for, at vi bedre kan håndtere den her situation i tiden fremover.

Spørgsmål i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg



2020-04-16 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 900
900: Det fremgår af dagspressen den 15. april 2020, at Dubais myndigheder isamarbejde med flyselskabet Emirates nu gennemfører testning af alle passagererfor covid-19 efter indcheckning. Har Danmark tilsvarende testkapacitet klar til atunderstøtte genåbningen af samfundet, og - i bekræftende fald - agter regeringen tilsvarende at indføre tests for afgange fra Danmark eller andre steder i økonomien for at fremme en genåbning af den danske økonomi?


2020-04-14 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 852
852: Ministeren bedes redegøre for regeringens strategi for forsinkelse af smittespredningen af coronavirus i Danmark.
856: Ministerenbedes redegøre for, om flokimmunitet er en del af regeringens og myndighedernes genåbningsstrategi, samt hvilken rolle flokimmunitet spiller i strategien.
857: Professori immunologi, Jan Pravsgaard Christensen, udtaler i Berlingske den 7.april 2020, at ”kiggerman i bakspejlet, skulle man nok have ventet længere med atlukke ned eller have lukket mindre”, fordi der på nuværende tidspunkt er for lille ensmittespredning til at skabe en tilstrækkelig immunitet i befolkningen. Ministeren bedes på den baggrund oplyse, hvorvidt genåbningen af Danmark også sker medhenblik på at sikre en større immunitet blandt befolkningen samtidig med, at det danske sundhedsvæsen ikke bliver overbelastet.


2020-03-27 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 145 til L158
Ministeren bedes redegøre for, om Danmark følger WHO’s anbefalinger fsva. tests? Hvis ikke – på hvilke områder er der afvigelser, og hvad er begrundelsen herfor? Spørgerne mener, at spørgsmålet er helt relevant for behandlingen af L 158 og hele spørgsmålet om, hvad der skal til i forhold til at anvende de yderligere beføjelser, der ligger i L 158.


2020-03-27 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 71 til L158
Hvad er årsagen til, at Serum Instituttet så sent som mandag den 23. marts 2020 ikke havde overblik over max kapaciteten for testning i Danmark? Burde dette ifølge ministeren ikke være gjort tidligere?


2020-03-27 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 70 til L158
Hvornår forventer man, at man har kapacitet og begynder at akutteste 10.000 personer om dagen?


2020-03-25 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 796
Ministeren bedes kommentere på den faglige diskussion vedrørende testning, jf. artikel i Politiken 22/3-20: ”Forskere og læger: Vi skal coronateste langt mere for at kunne genåbne vores samfund”, herunder om der findes eller ikke findes tilstrække-ligt med testudstyr i landet til at teste bredere blandt sundhedspersonalet eller sågar befolkningen som helhed?


2020-03-25 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 796
Ministeren bedes redegøre for, om det var mangel på testudstyr eller frygt for mangel på testudstyr, der gjorde, at sundheds- og ældreministeren/myndighederne ikke sikrede en teststrategi, der i inddæmningsfasen omfattede alle med symptomer og mistanke om corona, herunder folk, der kom hjem fra andre lande end Italien.


2020-03-25 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 789/795/797
Spørgsmål nr. 789: Ministeren bedes redegøre for den helt konkrete forskel på den nye strategi for testningannonceret den 22. marts 2020 sammenlignet med den hidtidige strategi, herunder for-skellen på, at ”Alle med mistanke om moderat til svær COVID-19, hvor mistanken fasthol-des efter en klinisk vurdering i en COVID-19-vurderingsenhed på sygehus, skal testes.”,som fremgår af den nye strategi, sammenlignet med den strategi, som fremgår af ordførernotat af 20. marts 2020, hvor det fremgår, at ”Personer med moderat alvorlige symptomer (problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller syg over flere dage)Personer med moderat alvorlige symptomer skal telefonisk kontakte praktiserende læge,lægevagt eller akuttelefon med henblik på vurdering.”
Spørgsmål nr. 795: Den 16. marts 2020 udtalte generaldirektøren i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, at ”Vi kan ikke stoppe denne pandemi, hvis vi ikke ved, hvem der er smittet. Vi har et simpelt budskab til alle lande: test, test, test. Test alle mistænkte tilfælde”. Ministeren bedes oplyse, hvorfor de danske myndigheder ikke følger denne strategi, samt hvorvidt det med den nuværende kapacitet vil være muligt at følge WHO’s strategi.
Spørgsmål nr. 797: Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt teststrategien ville være anderledes i Danmark, hvis testkapaciteten var større, herunder hvorvidt man ville teste bredere blandt almindelige borgere med milde eller moderate symptomer.


2020-03-25 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 789/793
"Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt den teststrategi, som sundhedsmyndighe-derne benyttede fra overgangen til afbødningsstrategien og frem til 22. marts 2020,blev benyttet pga. mangel på testudstyr, eller om det skyldtes andre hensyn."
"Ministeren bedes redegøre for den helt konkrete forskel på den nye strategi for testning annonceret den 22. marts 2020 sammenlignet med den hidtidige strategi, herunder forskellen på, at ”Alle med mistanke om moderat til svær COVID-19, hvor mistanken fastholdes efter en klinisk vurdering i en COVID-19-vurderingsenhed på sygehus, skal testes.”, som fremgår af den nye strategi, sammenlignet med den strategi, som fremgår af ordførernotat af 20. marts 2020, hvor det fremgår, at ”Personer med moderat alvorlige symptomer (problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller syg over flere dage) Personer med moderat alvorlige symptomer skal telefonisk kontakte praktiserende læge, lægevagt eller akuttelefon med henblik på vurdering.”"


2020-03-25 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 792
Ministerenbedes oplyse, hvor mange personer der maksimalt kan testes for COVID-19 om dagen på nuværende tidspunkt, samt hvordan kapaciteten til at teste har udviklet sig, siden man begyndte at teste for corona.


2020-03-20 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - Spørgsmål nr. 771 "Vil ministeren ... sikre, at der er klare retningslinjer til sundhedspersonaler, og sikre, at de er bekendt med, hvor de kan blive testet? Hvordan vil ministeren følge op på dette?"

Visualisering